Effe een item van mijn eindwerk online zetten. De informatie is voornamelijk afkomstig uit het boekje information architecture (for the world wide web).
Voor je informatie op een intranet kan raadplegen, moet ze eerst terugvindbaar zijn. Binnen het findability domein beschrijft men de verschillende systemen die bestaan om informatie vindbaar te maken. Het maakt gebruik van zoeksystemen, zoekopdrachten en metadata.
Er bestaan verschillende vormen van informatie zoeken. De meest gekende vorm van zoeken is known-item searching. De gebruiker weet exact waar hij naar het zoeken is. Op het Faros intranet zou dit het telefoonnummer van een collega kunnen zijn. Om deze vorm van zoeken te ondersteunen gebruikt men exacte organisatie schema’s om de data in op te slagen.
In de meeste gevallen weet de gebruiker niet echt wat hij zoekt. Enkele goede resultaten volstaan, dit noemt men exploratoy seeking. Hij wil browsen en de zoekopdracht verfijnen naargelang de zoekresutaten. Om deze zoekvorm te ondersteunen maakt men best gebruik van niet-exacte schema’s. Laat de keuze aan de gebruiker om per categorie, per taak, per onderwerp, enzovoort te zoeken.
Daarnaast bestaat nog de exhaustive research. Als je over 1 bepaald onderwerp alles te weten wil komen.
Om de in de informatie behoeften te voorzien maakt men gebruik van metadata. De informatie architect gebruikt metadata om de structuur en kracht van een relationele database over te brengen op ongestructureerde domeinen zoals websites en intranetten. Hij tagt de data via een controlled vocabulary. Ze vormen de basis voor een krachtige searchengine en maken iteratief en interactief browsen en zoeken mogelijk.
vrijdag 25 mei 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
cool, voor ee projectje waar ik aan meewerk, moest ik deze week vanalles opzoeken over zoeken op het internet... komt jouw blogpost natuurlijk als geroepen! :o)
Een reactie posten