Ze denken in de eerste plaats aan een hoop extra codeerwerk voor een verwaarloosbaar percentage eindgebruikers. Maar strookt dat wel met de waarheid? In feite zou toegankelijkheid helemaal niet tot de ver-van-mijn-bed-show moeten behoren. Zeker één op tien surfers kampt met één of ander toegankelijkheidsprobleem.
Surfen met een oude browser, een arm in de gips, een haperende muis, een doordeweekse kater, javascript afgezet door de werkgever, ...
Voor je het weet, zit je zelf met een accessibility issue. Ze hebben toegankelijkheid dus niet enkel voor de blinden uitgevonden. Ook de situatie kan voor een beperking zorgen.
De mannen van Anysurfer komen op voor deze doelgroep. Ze ijveren ervoor om accessibility toe te voegen aan het standaard lessenpakket van toekomstige webdesigners. Anysurfer deelt het anysurfer label uit aan websites en organisaties die voldoen aan hun criteria, de zogezegde toegankelijkheidsnormen.
Je moet zelf maar eens een screenreader uitproberen en alzo het web afschuimen. Absoluut gene kattepis.
Via verschillende kanalen sensibiliseren ze de overheid en de bedrijven over deze problematiek. Mij hebben ze al bereikt, nu de rest nog. Er is nog veel werk aan de winkel.
Hoe kunnen wijzelf ons steentje bijdragen? Wat zit er in voor ons? Met andere woorden, hoe krikken we de toegankelijkheid van websites op?
Wel, soms zit het em in de kleine details. Als je op een aantal regels let, kan je het leven van blinden en andere surfers met een handicap veel makkelijker maken.
Als je de algemene webstandaarden volgt, ben je al goed bezig. Een strikte scheiding van presentatie en inhoud is een must en heeft tal van voordelen.
- Google is tevreden. De Google bot zal je makkelijker terugvinden. Via de stylesheet kan hij immers het onderscheid maken tussen de inhoud en de layout.
- Blinden en andere slechtzienden zijn in hun nopjes. Hun screenreaders laten hen niet meer in de steek, want ze kunnen de inhoud van de pagina's beter interpreteren. Ik spreek uit ervaring. Het uitlezen van een tabel door een screenreader is een aanslag op ons gehoor.
- Collega designers betuigen respect voor je code. Je kan het design van je site immers in een handomdraai omswitchen.
Wat is er blijven hangen?
- Scheiding van inhoud en presentatie.
- Voorzie een duidelijke navigatie.
- Voorzie alternatieven
- Maak elke knop, link of foto minstens 15*15 pixels groot.
- Geef elke pagina een unieke goed gekozen titel.
- Geef elke pagina een unieke omschrijving.
- Hang labels aan de formuliervelden.
- Gebruik goede teksten op uw links.
- Voorzie alternatieven indien javascript niet actief is.
- Voorzie een korte duidelijke omschrijving als alt-atrribuut op uw foto's
- Zet het taal attribuut goed. Zo weten screenreaders dat ze geen Nederlandse tekst op zen Engels moeten voorlezen. Anders kom je precies terecht in één of ander mislukte scène van een B-film.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten