zaterdag 28 februari 2009

Theologisch epicentrum

Zou het god's wil zijn, dat we vandaag verzeild geraakten in Scherpenheuvel, het Mekka van Vlaanderen? Een Vlaamse Christene gaat in zijn leven minstens naar twee theologische trekpleisters. Te voet naar Scherpenheuvel en de kerstallen van Waasmont.

Scherpenheuvel is niet toevallig Vlaanderens theologische epicentrum. Pater Damiaan kwam hier jaarlijks met zijn melaatsen naar het noveenkaarsenfestival. Ze imitereren hier zelfs de besnijdenis van ..., ha nee dat was manneke pis. Die van de processie van Echternach zijn nogal jaloers op al dat volk hier.

Op de markt van Scherpenheuvel draait alles om het geloof ... en de commerce. In de schaduw van een gigantische torenloze kerk zie je overal gift shops opduiken, die het serieus menen met ons zieltje.


Ik zag goedheilige beeldjes, bidprentjes, kaarsjes en bijbels in alle kleuren, maten en gewichten. Voor iedere gelovige wat wils. De middenstand koos hier welluidende namen als daar zijn "De pelgrim", en "Het oog van Christus". Ik overwoog nog om mij dat twee meter hoge jezus beeld aan te schaffen, maar onze lieve heer kon niet in mijn kofferbak. Spijtig.

Geen opmerkingen: