donderdag 1 december 2011

XP days Mechelen 2011

Bijleren op de XP days conferentie is absoluut geen probleem. Een Agile conferentie, draagt feedback hoog in het vaandel. Je kan dan ook geen workshop bijwonen, zonder interactie. Steeds moet je meedoen aan maffe oefeningen die je nieuwe inzichten geven, of je uit je comfortzone brengen, heerlijk gewoon.Het programma bekijken was feitelijk een mentale marteling. Kiezen uit zoveel coole sessies en workshops die tegelijk plaats vinden. Kiezen is verliezen.

Mijn XP Day zag er zo uit.

Sessie 1 : Wireframing
Leuke demo die de power van balsamiq mockups uit de doeken deed. Balsamiq is wireframing software met echt goede controls. Het werkt zo een beetje zoals je een Wiki pagina zou aanmaken. Ook is er een online mode voor revisions door anderen, een soort community feature, veelbelovend. Op het einde werden er 3 licensies verloot, en raad eens wie er gewonnen heeft?

Sessie 2 : distributed Scrum
Hoe pak je offshore scrum aan? Meer bepaald hoe doe je het met India? Minimale vereisten zijn video conferencing en in het achterhoofd houden dat het één groot team is. Leuke slides.

Sessie 3 : Speedreading
Dit was mijn eerste ervaring met speedreading. Ik weet het van mezelf dat ik traag lees en kan dus wel wat speedreading tips gebruiken. De beste tip was om niet voor te lezen in het hoofd. Dat is veel te traag. Je kan meer dan 1 woord tegelijk lezen en feitelijk ben je in staat om heel de pagina te zien, zonder je hoofd te bewegen. Tal van praktische tips en oefeningen later, kon ik aan de eindopdracht beginnen: een boek in 10 minuten tijd lezen. Niet voor mietjes!

Sessie 4 : Human nature and why Agile works
Hoe werkt je brein en waarom zorgt het ervoor dat we Agile zo graag toepassen. Zit het ingebakken in ons systeem of niet? Tijdens deze sessie moesten we lekker veel testjes doen en af en toe kleine groepjes vormen.

De eindopdracht was een persoonlijke goede verwezelijking voorstellen. Waarom was het zo gewelding en wie deed wat om tot dit geweldige resultaat te komen? Daarna moest je het met Agile en human nature koppelen. De meesten hadden het over een scrumproject, maar ik vertelde over mijn marathonavontuur.
Heel goede spreker die Ole Jepsen